Als het water buiten zijn oevers treedt

Lymfoedeem kan worden onderverdeeld in een primaire en een secundaire vorm. Bij primair lymfoedeem zijn de lymfvaten verminderd of in het geheel niet aangelegd. Het meest komt secundair oedeem voor dat optreedt na een beschadiging of het wegnemen van lymfvaten of lymfeknopen als gevolg van een operatie of bestraling of door een infectie (wondroos). Ook bestaat er veneus oedeem (niet goed functionerende bloedvaten) en lipoedeem (vetophoping).

Overtollig weefselvocht wordt onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt (pijnlijke) zwellingen en stijfheid. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen wordt oedeemtherapie ingezet. De therapie kan bestaan uit:
Manuele lymfedrainage, een massage met zachte herhaalde druk
Lymftaping
Compressietherapie met behulp van zwachtels of elastische kous
Intermitterende Compressie Therapie (IPC-therapie). Dit is een behandeling waarbij het aangedane lichaamsdeel wordt omvat door een manchet. Door de manchet worden luchtdrukgolven geleid die de afvoer van lymfevocht bevorderden.

Indien er een specifieke vraag is bij ’t Waag naar lymfedrainage kunt u voor een afspraak bij de oedeemtherapeut terecht op onze locatie in Wageningen.  Afspraken lopen  via ‘t Waag.